Tomatsoppa

Jag har funderat på en sak. Vad är det som gör en tomatsoppa sur? Anledningen att jag funderar är att jag har märkt att den tomatsoppa som jag gör själv är avsevärt mycket mer sur än den tomatsoppa som jag köper färdig. Det verkar som att en tomats surhet i snitt hamnar på 4.5 pH. Ett neutralt värde är 7. Mjölk ligger kring 6.5 pH. Med detta i åtanke kan ni tänka er att tomat är surare än mjölk, helt enkelt. Det är såklart inte så revolutionerande påstående. Men vad gör viss soppa mer sur än annan? Jo, i många fall har det att göra med vad som tillsätts. Om en tomatsoppa innehåller en stor mängd mjölk, grädde eller liknande så gör det såklart slutprodukten mindre sur.

Men förklarar det verkligen allt? Nej. Det finns faktiskt olika tomatsorter, vars pH varierar. Vissa sorter är mer sura än andra. Därför är en soppa vars råvaror motsvarar en viss sorts tomat också sur till en viss grad. En soppa med ”rätt” sorts tomater är helt enkelt mer mild. För mig förklarade det här väldigt mycket. Samtidigt skapade det ett problem., I Sverige så pratar vi sällan om olika sorters tomater, utöver olika former så som cocktailtomat och liknande. Vi verkar vara nöjda med att en tomat är en tomat. Först på senare tid har vi börjat diskutera olika sorters potatis. Antar att vi någon gång kommer att ta klivet till olika sorters tomat också. Tills vidare får jag väl spetsa med mjölk och grädde, eller helt enkelt hålla mig till färdig tomatsoppa.

Nyligen Postat

Arkiv

Grau Written by: